Moet je een bouwvergunning aanvragen voor je een zwembad aanlegt?

Bouwvergunning nodig indien je een zwembad aanlegt in Vlaanderen?

Je mag in Vlaanderen zonder vergunning in principe geen constructies optrekken, plaatsen, afbreken, herbouwen, verbouwen of uitbreiden. Gelukkig voor iedereen die droomt van een zwembad is er in 2010 een vrijstellingsregel goedgekeurd voor het bouwen van een niet overdekte constructie tot maximaal 80m2

De voorwaarden luiden als volgt: 

  • De constructie blijft meer dan 1 meter verwijderd van de perceelgrens
  • De constructie is minder dan 30 meter verwijderd van de woning
  • De constructie mag niet in een kwetsbaar gebied liggen
  • De constructie mag niet gebouwd worden in een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan, of in de 5 meter brede strook langs de over van een waterloop.

In de meeste gevallen is er dus geen vergunning nodig.

Let op: als je toch een vergunning nodig hebt, dan moet de bouwaanvraag in sommige gevallen verplicht via een architect verlopen, namelijk as de constructie in de tuin groter is dan 150 vierkante meter, of als de constructie op minder dan 2 meter afstand van de perceelgrenzen en gebouwen gelegen is.

Wil je zeker zijn, neem dan even contact met ons op. Ons advies is gratis, en we ondersteunen je met plezier waar nodig als je een zwembad wil aanleggen.


Bouwvergunning nodig indien je een zwembad aanlegt in Wallonië?

In Wallonië zijn de regels anders. Of je een bouwvergunning nodig hebt voor het plaatsen van je zwembad hangt hier af van de oppervlakte van het zwembad en de inplanting van de woning en het zwembad ten opzichte van de openbare weg:

  • Is uw woning parallel aan de openbare weg gebouwd en zal uw zwembad achter de woning komen, parallel aan de woning, dan is er geen bouwvergunning nodig voor een zwembad van 50m² zwemoppervlakte of minder.
  • Wil u een zwembad op een andere manier in de tuin plaatsen, dan zal er altijd een vereenvoudigde bouwaanvraag moeten gebeuren (dit hoeft weliswaar niet door een architect te gebeuren).

Ook hier: contacteer ons gerust indien je vragen hebt, of neem contact op met de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x