Voorkom winterschade aan je zwembad!

Een buitenzwembad wordt in de winter meestal niet gebruikt, maar er zijn enkele maatregelen die je voor de start van de winter moet nemen om je zwembad te laten "overwinteren".

Hieronder de stappen die je moet doorlopen om je zwembad winterklaar te maken:


Passieve of actieve overwintering?

Er zijn twee manieren om je zwembad winterklaar te maken: een actieve overwintering (onze voorkeur)  vertraagt de werking van je zwembad en volstaat indien je filterinstallatie vorstvrij staat. Staat je zwembad in een gebied waar het vaak vriest of waar de filterinstallatie niet vorstvrij staat, dan kies je best voor een volledige stopzetting van je zwembad (= passieve overwintering).


Stap 1: zwembad schoonmaken en waterkwaliteit controleren

Begin altijd met het schoonmaken van je zwembad (waterlijn, skimmermandjes, wanden en bodem). Controleer ook de waterkwaliteit (pH van het zwembadwater tussen de 7.0 en 7.4), en voeg indien nodig de producten toe die noodzakelijk zijn om de waterkwaliteit perfect te zetten. 

Indien je pH-producten toevoegt, laat het water dan een nacht filteren vooraleer naar stap 2 te gaan.


Stap 2 (bij passief overwinteren)

Laat het water uit alle bevriesbare elementen (pomp, filter, warmtepomp, verwarmingsketel, warmtewisselaar, ...) van de installatie. Je kan indien nodig de leidingen nog verder uitspuiten met een compressor;

Verwijder het water uit de skimmer(s), skimmerleiding(en), inspuiters en stofzuigeraansluiting en breng de winterafsluitdoppen aan. Gebruik eventueel een Gizzmo, een tennisbal of een lege fles om de skimmer tegen kapotvriezen te beschermen;

Voeg een geschikt overwinteringsproduct toe aan het overige water (let op de voorschriften op het productetiket)


Stap 2 (bij actief overwinteren)

Voeg eventueel een geschikt overwinteringsproduct toe volgens de voorschriften op het productetiket. 

In het geval dat je zwembad over een warmtepomp beschikt, kan je deze ook best afsluiten. Sluit allereerst de toevoer van het water naar de warmtepomp af, koppel vervolgens de warmtepomp zelf los en laat het resterende water uit de warmtepomp lopen. Wil je de warmtepomp zelf nog extra te beschermen tegen inlopend vocht? Dan kan je best ook een winterhoes over je warmtepomp plaatsen.

Zet de zwembadthermostaat op min. 5 C° en zorg ervoor dat je technische ruimte vorstvrij blijft tijdens de winterperiode.

Stel de timer van de filterinstallatie in op ± 2 x 2u filteren per dag. Hierna activeer je best de antivriesfunctie op je stuurkast (indien er geen antivriesfunctie is, dien je bij de start van de eerste vorst de pomp 24u/24u te laten draaien).


Stap 3: zwembad afdekken

Dek je zwembad af met een winterzeil.

 

Vragen over het winterklaar maken van je zwembad?

Neem dan zeker even contact op, we helpen je graag verder!


Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x